12/04/2010

Antenini horoskopi 2004

Intervju z Robertom Lavtarjem – Šamanom (za posebno izdajo poletnih Anteninih Horoskopov l. 2004).

Piše: DANIJEL ŠMID – DANNY

Robert Lavtar

Robert Lavtar, Mladi slovenski Šaman si je v tujini svoja znanja pridobival zadnjih nekaj let. Zdaj svoje znanje širi med ljudi v Sloveniji. Ima svoje delavnice, tečaje in seminarje. Izredno priljubljen je tudi pri velikih podjetjih in v poslovnem svetu saj tudi sam poznam precej izredno uspešnih ljudi, ki se obrnejo nanj. Je prijeten družinski mož in oče ter človek, pripravljen vedno pomagati in iskreno pristopati k ljudem. Bil je tudi gost v moji oddaji na televiziji in v mnogoštevilnih medijih. Je zelo priljubljen in iskren. Kar zadeva njegov dar in poslanstvo pa pove, da ali to nekaj imaš že v sebi in prineseš s seboj na svet ali pa tega nekaj preprosto nimaš. Teorija in praksa njegovega posredovanja je izredno zanimiva, saj je preprosta in lahko razumljiva vse pa po razlagi prihaja iz točke nič v pozitivno a le z pravo in pozitivno energijo. Z veseljem  vam ga predstavljam v sliki in besedi tudi v Anteninih Horoskopih.

Tvoje poslanstvo je dati in razumeti Šamanizem ki ima tradicijo 10.000 let. Kako to počneš?
Pot primera je stokrat bolj prepričljiva kot pot prepričevanja. Osnova mojega prenašanja znanja je osebna izkušnja. Vedno sem prisegal na to, da je  znanje ki omogoča samorazvoj človeka edino osebna izkušnja. Branje knjig poslušanje drugih, vsemogoče teoriziranje je v večini primerov seveda potrebno, ampak le  kot faza priprave na prvi in najbolj odločilen korak in to je doseganje osebne neposredne izkušnje. Še bolj poenostavljeno, dokler le bereš, pošlušaš druge, teoriziraš tvoje znaje temelji na osnovi vere ali prepričanja, ko pa imaš osebno izkušnjo ti VEŠ. In slednje je edino pravo vedenje, ki omogoča samorazvoj.

Kaj je IFA?
IFA predstavlja več tisoč let star religijsko – šamanski sistem, ki se je neokrnjen ohranil preko ustnega izročila v Afriki, v plemenu Yoruba. Korenine segajo v pradavno Sumerijo. Predstavlja najučinkovitejši sistem prepoznavanja človeka, njegovih energetskih relacij do sebe, drugih in v končni fazi celotne eksistence. Po moči in učinkovitosti daleč presega vse obstoječe.
Dolgo pred prihodom tega, kar danes poimenujemo znanstvene resnice, je Yoruba kultura odkrila in začela koristno uporabljati osnovne energije, ki jih vsebuje matrica našega planeta. Te energije oz. resnice niso primitivne ali preproste, temveč so zahtevale uporabo zahtevnih analitičnih tehnik in poglobljeno analizo. Razumevanje resnic in prefinjena navodila za njihovo koristno uporabo so častilcem IFA pomagala, da so ohranjali svoje zdravje, ravnovesje in dosegli izpolnitev v življenju. S pomočjo resnic so lahko pogledali v prihodnost in spreminjali sedanjost.

Ko so druge filozofije začele posegati v kulturo plemena Yorube, so postale univerzalne resnice, ki so bile odprte in pripravljene na spremembe in kulturne različnosti, naenkrat kodificirane. Želja «uokviriti« resnice Yorube, ki po svoji naravi veljajo za gibljive resnice in jih zapisati v obliki »besed«, je začela zmanjševati moč in resnico, ki so jo energije ponujale.
Podobno destruktivno, kot so se »uokvirjene« zahodne religije odmaknile od Descartove logike znanosti, so obrnile hrbet tudi posvetnemu življenju. Tako sta nam bili dani dve možnosti: človek je lahko bil bodisi duhovno ali posvetno bitje, nikakor pa ni mogel biti oboje. Na ta način so zahodne religije ločile integriran holističen pogled Yoruba filozofije na dva dela.

IFA strmi k ponovni združitvi teh dveh delov. Prizadevamo si za odstranjevanje nacionalizma, strahov, odvisnosti in protislovij, ki smo se jim povsem predali. IFA si prizadeva za učinkovito osvobajanje univerzalnih resnic in njihovo delovanje v zahodni družbi, katere del smo.

Najpomembnejše pa je to, da nas IFA uči delovanja in uporabe resnic v družbi in skupnosti v kateri živimo in ne ločevanja od nje. IFA ni filozofija za vraževerne in neizobražene. Je močan sistem, ki so ga osnovali odgovorni in inteligentni posamezniki.
IFA je tako sistem, ki je namenjen posameznikom, ki si želijo kar največ od tega življenja.

Starodavne kulture, znanja in okultizem je od nekdaj močno vplival na človeka. Kako se je pri tebi pričelo vse skupaj?
“Po hudi prometni nesreči, ki je korenito spremenila moj pogled na življenje oz. smrt in prebudila silovito hrepenenje po spoznanju smisla življenja, sem stopil na ‘svojo pot’. Spoznal in uveden sem bil v vodenje in izvajanje najučinkovitejših gnostičnih spiritualnih metod neposredno s strani avtorja Spiritualne Tehnologije Nove dobeŽ. M. Slavinskega. Na Inštitutu za neo-šamanizem – Paz Geia v Sao Paulo, Brazilija sem sodeloval v projektu ‘Terapevt XXI. stoletja’ in se usposobil za izvajanje sodobnih šamanskih metod. Marca 2002 sem bil v Braziliji s strani Balogun Fabunmija, 82-letnega nigerijskega babalawa, iniciran v IFA
Na odprti mednarodni univerzi za komplementarno medicino (The Open International University for Complementary Medicines, Colombo, Sri Lanka) sem aprila 2002 doktoriral na temo ‘Sodobno šamanstvo’. Izven Slovenije sem vodil delavnice in individualne seanse v Belgiji, Veliki Britaniji, Avstriji in Braziliji (Sao Paulo in Rio de Janeiro).”

Kakšne pripomočke uporabljaš? In brez česa ne bi uspel izpeljati rituala?
Pri izvajanju IFA metod se uporabljajo originalni afriški pripomočki, ki so posvečeni za izključno osebno uporabo oziroma so uglašeni na življensko energijo izvajalca.
Najbolj bistveni del pri izvanju ritualov pa je tako imenovani *Ashe* spiritualna energija, ki se prejme ob iniciaciji v Ifa in se krepi z vsakodnevnim delom in izvajanjem Ifa metod. *Ashe* je najbolj bistveni del vseh ritualov in procesov. Vse ostalo je mogoče nadomestiti. Ashe babalawa (posameznik, ki je iniciiran za izvajanje Ifa metod), ki izvaja rituale in procese, pa definitivno najbolj odločilno vpliva na uspešnost le-teh. In to velja za vse Ifa metode od osnovnega procesa oziroma ritula, ki se imenuje Dafa Imori, life reading do najbolj kompleksnih metod, ki spremenijo usodo človeka.

Gre seveda verjetno za posebno obliko rituala? Od kod izvira in kako izgleda? Koliko časa traja?
Dafa Imori, life reading je osnovni Ifa ritual, pri katerem s pomočjo originalnih afriških pripomočkov, odčitam, z matematično natančnostjo, energije usode posameznika v tem življenju. Poleg življenske energije se odčita tudi Oriša, osebni varuh.
V trenutku spočetja sprejmemo številne odločitve, ki zadevajo našo usodo. Ena izmed teh odločitev je tudi, katera Oriša bo kronala našo glavo. Odločilnega pomena za posameznika je, da razume specifično energijo oriše, ki se bo preko njega manifestirala skozi vse življenje. Poznavanje tako moči kot tudi možnih nevarnosti, ki so specifične za posameznikovo energijo, je lahko odločilnega pomena. V Afriki babalawo tretji dan po rojstvu otroku izvede Dafa Imori – life reading. Med drugim določi tudi orišo, ki krona otrokovo glavo. Staršem ta informacija pomaga razumeti in kanalizirati otrokovo energijo v smeri, ki bo zanj najbolj pozitivna in najmanj uničujoča. Kot odrasli ljudje, po tem, ko nam je bila določena naša primarna oriša, naš varuh, ugotovimo, da smo se vedli na načine, ki niso bili v skladu z našo močjo. Številne vzroke neuspeha in neizpolnjenja samega sebe lahko najdemo prav v nepoznavanju lastne energije. Naslednji korak v duhovni rasti je, naučiti se, kaj so naše resnične odlike in kako z njimi ravnati. Posameznikovo orišo, posameznikovega varuha lahko določi samo babalawo.

Life reading priporočam vsem, ki želijo spoznati svoje poslanstvo v tem življenju, spoznati svojo avtentično naravo in v skladu z njo tudi zaživeti. S samo izvedbo readinga se življenska pot in osebni varuh – Oriša aktivirata in od tega trenutka teče življenje v smeri popolne sinhronizacije z izbrano usodo.
Life reading traja od 45 minut do ure in pol. Priporoča se, da je oseba prisotna vendar se lahko opravi tudi v odsotnosti.

Life reading je prvi korak pri spoznavanju in apliciranju pradavne modrosti Ifa v življenju. Za mnoge je tudi vse kar potrebujejo v tem življenju. Za ostale sledijo  naslednji koraki, katere pa je nemogoče predstaviti, saj brez izkušnje dobljene z Life redingom, popolnoma izgubijo svoj pomen.

 

Mogoče še kaj več o energiji Oriš?

IFA razlaga svet kot popolno tvorbo. Znotraj te popolnosti obstajajo vse možnosti in vse energije. Popolnost vključuje tako možnosti in energije, ki so ustvarjalne, produktivne, konstruktivne, plodne kot tiste energije in možnosti, ki veljajo za razdiralne, destruktivne, uničevalne, škodljive. Vse te energije so že pred tisočletji definirali modreci iz plemena Yorube. Vsaka energija, ki so jo definirali, je dobila svoje ime, in sicer z namenom da bi se definirala njena specifičnost. Obstaja 401 različnih vrst energij t.i. IMOLE (oriše/energije), ki sestavljajo in vplivajo na naš svet. Na splošno velja, da ima 200 oriš pozitivno in 200 negativno energijo. Dodatna energija, ki jo predstavlja 401 oriša, izhaja iz Ogunovega energijskega kompleksa. Zanjo je značilno, da se lahko izraža tako na pozitiven kot negativen način.

V ta popoln svet je Oludumare (Bog) postavil človeka. Dana nam je bila tudi možnost uporabe ostalih energij, ki so bile del njegove kreacije, z namenom da si izboljšamo naša življenja ter izpolnimo usodo, ki smo si jo izbrali. Kot ljudje nismo bili postavljeni na vodilni položaj, temveč na vrh hierarhije, ki jo je ustvaril oludumare. Kar pa ne pomeni, da smo ljudje večvredni ali v premoči. Tudi dinozaver je nekoč bil na vrhu! Orodja, kot so intelekt, emocije, ljubezen in rituali so nam bili dani zato, da si lahko z njimi pomagamo in koristimo pozitivne aspekte teh energij ter rastemo in se zaščitimo pred potencialno škodljivimi in destruktivnimi energijami. Da bi to lahko uresničili, moramo seveda poznati in razumeti dejansko naravo posameznih energij. To je naša dolžnost! Najprej pa je treba natančno razumeti, kaj so oriše.
Oriša je jasna, čista in močna energetska matrica, ki izraža specifičen fokus ali potencialno izkustvo. Vsaka oriša vsebuje moški in ženski aspekt te energije. Oriše niso človeku podobne entitete, ki bi jim lahko pripisovali človeške lastnosti in človeške cilje. Zgodbe ali t.i. patakiji, ki so ključnega pomena za razumevanje oriš, si ne smemo razlagati dobesedno, vendar pa je zahodnjaška kultura tudi to, kot vse ostalo, razumela po svoje. Pri tem seveda ne gre za problem semantične narave, temveč za bistvena vprašanja o tem, kako znova stopiti na svojo pravo življenjsko pot, iz katere smo zašli, z namenom da izpolnimo svojo usodo. To pa lahko dosežemo le tako, da se v celoti povežemo z energetskim potencialom, ki ga predstavlja oriša vsakega posameznika. Vsega tega pa seveda ne moremo doseči, če se poskušamo povezati le z liki iz Disneyjevih risank!
S proučevanjem zgodb, ki so bile zapisane z namenom boljšega poznavanja in razumevanja energij, je esenca ali bistvo vsake posamezne energije jasno vidna. Če v nasprotnem primeru poskušamo zgodbe razumeti dobesedno, se znajdemo zmešnjavi in se izgubimo v prisojanju človeških lastnosti stvarem, pojavom zunaj človeka. Ko so ljudje poskušali razložiti božanske energije, ki so se jih naučili uporabljati, so si pomagali s pomočjo človeških primerov. Če pa v nasprotnem primeru zavzamemo antropomorfno stališče –kar pomeni, da stvarem in pojavom zunaj človeka pripišemo človeške lastnosti – energija avtomatično izgubi vrednost, ki jo ima v resnici … v poizkusu, da bi dojeli božanske energije na človeški način,  energijam pripišemo človeške lastnosti. In ko to naredimo, energija izgubi svojo moč… mi pa ostanemo brez možnosti, da bi energijo v celoti uporabili.
Naslednji pomemben aspekt razumevanja energije oriš je razlika, ki jo moramo upoštevati med esenco neke določene energije in tem, kako se ta energija izraža v našem življenju. Esenca posamezne energije je namreč čista. Izraz energije pa predstavlja naša individualna uporaba in integracija s to esenco v našem vsakodnevnem življenju. Esenca bo vedno ostala čista, medtem ko se izraz esence nenehno spreminja!

Mogoče bi lahko predstavil nekaj  Oriš?
Za boljše razumevanje vam bom predstavil osnovne tipe Oriš, ki so najbolj pogosta. Še enkrat poudarjam pravo dojemanje in prepoznavanje oriš se dogodi ob Life readingu, ampak prepričan sem, da se boste mnogi prepoznali kot otroci oriše že ob bežnem opisu osnovnih oriš. Pa poglejmio nekaj resnic o osnovnih Orišah:

O ENERGIJI ORIŠE EŠU

Ešu predstavlja absolutno energijo možnosti in priložnosti!

Kot pri vseh orišah, je treba tudi tukaj najprej ločiti med esenco oz. bistvom energije ter njenim izrazom. Energija Esuja, torej realnost možnosti in priložnosti, se lahko izrazi na najrazličnejše načine.
Realnost te energije, ki so jo naši predniki iz plemena Yorube zelo dobro poznali, je opisana v mnogih zgodbah in pravljicah. Ne glede na orišo vsakega posameznika, smo vsi že zagotovo slišali, da je Esu oriša, ki nadzoruje poti in ceste. Molitev Esuju tako vključuje prošnje, kot so »… prosim odpiraj moje poti in vrata ter možnosti …« Vendar kaj te poti predstavljajo? Predstavljajo naše možnosti za nove smeri in cilje! Esenca energije Esuja je opisana v mnogih zgodbah.

Izrazi energije Esuja:

Energija Esuja predstavlja možnosti, vendar pa se ta energija pri otrocih Esuja izraža na najrazličnejše načine. Nemirnost utesnjenega Esuja je eden od primerov, kako se izraža ta energija. Če otroka oriše Esu zapremo v majhen prostor, je isto, kot da iščemo težave, kajti energija Esuja je energija novih možnosti in priložnosti, kar pa se najbolje uresničuje v stiku z drugimi ljudmi, na potovanjih itd. Če je energija Esuja omejena ali zdolgočasena, bo naredila vse, kar je potrebno, samo da bo našla pot do izraza esence, četudi je treba vse obrniti na glavo ali povzročiti konfliktne situacije (podobno neugodno se počuti otrok Esuja). Produktivni otrok Esuja se nauči poiskati ustrezno službo, družabno okolje itd. da bi lahko te energije uporabljal na produktiven način … neproduktivni otrok Esuja se zelo rad zapleta v zamere, brede v težave. Če je tak otrok zdolgočasen, ga lahko zelo hitro označijo, kot otroka, ki ima težave z osredotočanjem pozornosti. Na ta način so lahko svojim otrokom pomagali usmerjati njihove energije na produktiven in konstruktiven način. Tukaj na zahodu pa želimo naše otroke oblikovati v trenutno sprejemljivo obliko… in popolnoma vseeno nam je, če za to potrebujemo antidepresive in zdravila, s katerimi se zdravijo motnje pozornosti.
Da bi torej razumeli energijo oriše Esu, je treba najprej dojeti izredno močno, neosebno esenco oz. bistvo energije možnosti/priložnosti … nato pa je treba skrbno razmisliti o tem, kako bi lahko otroci Esuja in vsi ostali to energijo kar se da najbolj koristno uporabili.

Energija Esuja naj vam odpira vse možnosti, da bi to lahko naredili.

O ENERGIJI ORIŠE OSUN (OUN)

Osun predstavlja energijo VESELJA, SREČE IN RADOSTI!

Vse zgodbe ali patakiji, ki so bile napisane z namenom, da nam pomagajo razumeti in uporabljati to dinamično energijo, nas poučujejo o sreči, radosti in veselju.

Poglejmo si jih nekaj…

Osun je v osnovi esenca čutnosti, senzualnosti, poželjivosti. Ali ni čutnost, ki jo izraža dober človekov značaj, radostna, srečna in vesela? Vsekakor.

Osun velja za orišo, ki nadzoruje trenutek spočetja. V naši filozofiji, kjer krvna linija prednikov zagotavlja nesmrtnost in kjer otroci predstavljajo največji možni blagoslov, nič ne more predstavljati večje radosti kot spočetje otroka.

Osun se izraža tudi kot energija denarja. V nasprotju z zahodno družbo, kjer denar kupuje igrače in ni neposredno povezan s srečo (95 odstotkov antidepresivov se predpiše 5 odstotkom ljudi, ki zaslužijo največ denarja), je kultura Yorube denar pojmovala povsem drugače. V Yorubi je denar človeku omogočil, da je imel veliko žena, kajti če je imel veliko žena, je imel tudi veliko otrok. Imeti veliko otrok pa je pomenilo, da ima človek veliko sreče in radosti! Denar, ki ga predstavlja Osun, je torej pot do sreče, veselja in radosti!

Osun velja tudi za mati dvojčkov. Le kaj bi lahko predstavljalo še večjo srečo in veselje?

Vendar pa se zdi, da nekatere zgodbe in opazovanja glede te energije nasprotujejo dejstvu, da Osun predstavlja srečo, radost in veselje. Poglejmo si jih torej iz pravega stališča.

Osun je lahko zelo hitro užaljena in jezna, je ena od trditev, ki nasprotuje energiji Osun. Vendar pa takšna reakcija Osun ne nasprotuje energetski matrici Osun, ki predstavlja srečo, radost in veselje. Prav nasprotno! To le dokazuje, da sreča, radost in veselje v svoji najčistejši obliki zavračajo vsakršno negativno/žalostno ali jezno obliko energije in negativni energiji ne dovoljuje, da bi se vpletala v njeno najčistejšo esenco. Medtem ko lahko druge oblike energije to odbijajo ali ignorirajo, čistost veselja Osun ostaja pri tem, da ji prav nič ne more pokvariti radosti, sreče in veselja.

Ko vas Osun enkrat odpiše, se ji ne boste zlahka več prikupili, je naslednja trditev. Tudi res. Veselje, kot vse druge stvari, morajo zaščititi samega sebe, da bi se lahko ohranile v najčistejši obliki. Če nek posameznik ali družba zmeraj znova ne upošteva meja dobrega značaja, se bodo veselje, sreča in radost umaknile in mu nikoli več ne bodo dostopne.

Osun zelo slabo prenaša samoto. Razumljivo, saj potrebuje druge ljudi, da bi jim vse to lahko izražala.

Razen tega…

Kreacija Oludumara nam omogoča dostop do veselja, sreče in radosti tega življenja. Vendar pa je treba najprej definirati pojem sreče, radosti in veselja, in sicer znotraj svetovnega nazora njega, ki ga je ustvaril. Veselje, sreča in radost zagotovo ne morejo biti egocentrične, samoljubne, samo nase misleče, sebične, zatopljene vase in nikakor ne morejo biti usmerjene le v zadovoljevanje kratkoročnih užitkov, kar pa žal nazorno prikazuje Zahodnjaška kultura in njeno stališče do tega. Resnična sreča, radost in veselje prihajajo iz zanosa/navdušenja, ki ga občutimo ob prepoznavanju lepote in harmoničnih odnosov, ki jih imamo z našimi bližnjimi, do naše skupnosti in planeta, na katerem živimo. Znotraj tega konteksta bodo radost, veselje, sreča in transcendenca večno dostopni vsem tistim, ki Osun pristopijo s spoštovanjem, ljubeznijo in DOBRIM SRCEM.

Veselje, sreča in radost Osun naj se izrazijo in postanejo del vašega življenja….

O ENERGIJI ORIŠE OYA

Predstavljati si Oya je zelo preprosto … to je esenca nenadnih sprememb!

S proučevanjem zgodb, ki so bile zapisane z namenom boljšega poznavanja in razumevanja energij, je esenca ali bistvo vsake posamezne energije jasno vidna. Če v nasprotnem primeru poskušamo zgodbe razumeti dobesedno, se znajdemo zmešnjavi in se izgubimo v prisojanju človeških lastnosti stvarem, pojavom zunaj človeka. Ko so ljudje poskušali razložiti božanske energije, ki so se jih naučili uporabljati, so si pomagali/so to naredili s pomočjo človeških primerov. Če pa v nasprotnem primeru zavzamemo antropomorfno stališče –kar pomeni, da stvarem in pojavom zunaj človeka pripišemo človeške lastnosti – energija avtomatično izgubi vrednost, ki jo ima v resnici … v poizkusu, da bi dojeli božanske energije na človeški način,  energijam pripišemo človeške lastnosti. In ko to naredimo, energija izgubi svojo moč… mi pa ostanemo brez možnosti, da bi energijo v celoti uporabili.
Če rečemo, da Oya nadzoruje tržišče, tržnico, trg (sprejemljivo tradicionalno stališče plemena Yorube), to pomeni, da je trg/tržišče (posel, poslovanje) s svojimi nenadnimi spremembami, ki nas lahko zdaj obogatijo in zdaj osiromašijo, zagotovo izraz oz. primer tega tipa energije. Osredotočite se na to energijo!

Ko opisujemo Oya kot tornado, orkan, ciklon ali zračni vrtinec, s tem znova mislimo na nenadne spremembe, ki jih ta energija povzroča. Za razliko od orkana se tornado zelo hitro pojavi v našem življenju ter selektivno odstranjuje stvari, ki so mu na poti. Sleherna zgodba tako posreduje nenadno spremembo, ki jo ta energija prinaša s seboj. Če energijo Oya razumemo dobesedno, nehote ustvarimo holywoodski lik fantoma, ki straši v našem življenju. Takšna predstava o oriši nenadnih sprememb pa je seveda napačna. Oya predstavlja nenadno spremembo! Osredotočite se na to energijo in jo občutite!

Če si predstavljamo Oya kot samostojno/individualno, s tem izpostavljamo začasnost/nestanovitnost te energije. Nemogoče je vzdrževati in ohranjati odnose, če je nenadna sprememba razlog vašega obstoja. Otroci oriše Oya morajo zato še toliko bolj delati na odnosih ter tematikah, ki se ukvarjajo z zapuščenostjo, samopozaba, osamljenost, ki spremlja toliko Oya otrok, kar je preprosto logičen izraz nenadne spremembe brez človeškega ravnotežja, ki ga zahteva.

Ko opisujemo Oya kot vratarja pokopališč, želimo predvsem izpostaviti morda najbolj dramatično nenadno spremembo, ki smo ji priča v našem življenju. Katera sprememba je lahko še bolj nenadna kot prehod iz tega življenja v naslednje?

In če za na konec opišemo Oya kot čudovito bradato bojevnico, ki ji je dovoljeno, da se bojuje skupaj z orišami moških bojevnikov, nas je seveda prevzelo šuvinistično stališče, ki ga zavzema vse preveč babalawov in svečenikov, ki so bili mnenja, da je ženska energija oriše Oya tako nepredstavljivo močna, da to nikakor ne more biti ženska energija, tako da ji je bilo treba pripisati moške lastnosti.

Osredotočite se na energijo Oya in jo občutite!

Energijo oriše Oya, ki označuje nenadno spremembo, uporabljajte takrat, ko želite v svoje življenje vnesti smisel, ljubezen, globino, modrost in ko želite, da bo vaše življenje izpolnjeno.

O ENERGIJI ORIŠE YEMOJA (YEMONJA) /OLOKUN

Realnost energije Yemoja/Olokun si najlažje predstavljamo kot energijo, ki varuje, ščiti in vzgaja!

Zgodba, ki se je razvila v vseh teh letih o Yemoja/Olokun energiji, je osredotočena predvsem na vzgojni aspekt oriše Yemoja/Olokun in ne toliko na zaščitniški. Yemoja/Olokun je prikazana kot mati, ki vzgaja svoje otroke, jim daje in se nikoli ne pritožuje, ne godrnja in jih ne graja. Energija, ki svoj obstoj v celoti posveti vzgoji in skrbi za svoje otroke in jih le redko kaznuje.

Nič ne bi moglo biti bolj oddaljeno od resnice. Ni je oriše, ki bi lahko pokazala več besa, jeze in maščevanja, kot ga lahko pokaže Yemoja/Olokun. Ni je jeze, ki bi lahko bila bolj uničujoča kot je jeza oriše Yemoja/Olokun. Za razliko od selektivnega opustošenja oriše Oya, je uničevalni apekt oriše Yemoja/Olokun vseobsegajoč in vseuničujoč, medtem ko brani in ščiti svoje otroke. Uničevalni aspekt Yemoja/Olokun je ponazorjen z Orkanom! Kar je gotovo pravilen in precej drzen opis. Orkan namreč deluje tako, da na svoji poti odstranjuje vse … mesta in dežele po njegovem delovanju ostanejo popolnoma opustošene in v celoti uničene.

V moderni interpretaciji diaspore je Yemoja prikazana kot nekdo, ki je vedno nasmejan in vedno na razpolago svojim prebivalcem. Vedno je pripravljena spremeniti, preusmeriti (sublimirati) in prilagoditi svoje želje ter potrebe željam in potrebam tistih ljudi, ki jih ima rada. Na žalost pa so si otroci Yemoja dovolili živeti v takšnih razmerah in se pustili zavesti tej interpretaciji. Ločevanje vzgojnega aspekta Yemoja od samozavestne, nepopustljive in oblastne energije Olokuna je posledica te napačne interpretacije … ali želje. Posledica tega je energetska lobotomija za tiste, ki so to sprejeli.

Toda Yemoja resnično vzgaja in ščiti in skrbi za svoje otroke. Vloga Yemoja/Olokun je pravilno prikazana v patakijih, ki opisujejo bogastvo oceana in se nanašajo na kreacijo in ohranjanje življenja njenih voda in njihovih prebivalcev.

Vendar pa ima tudi ta skrb svojo ceno. And the cost is the moral protectivness of this energy towards those it protects, and towards itself/Ta cena je moralna zaščita te energije glede na tiste, ki jih ščiti in glede sebe/. Yemoja/Olokun ne opustoši le zato, da bi zaščitila svoje otroke, družino in skupnost, temveč tudi zato, da bi se kot energija zaščitila pred moralno zlorabo ali nepoznavanjem njenega pomena in mesta, ki ji v univerzumu pripada. Energija Yemoja/Olokun je bistveni sestavni del našega univerzuma, saj nam zagotavlja dobrobit, rast in udobje … vendar le zato, ker darila, ki jih ta energija daje, vključujejo realnost neizprosne kazni za dejanja, ki so moralno in fizično napačna. Otrok namreč ni mogoče pravilno vzgajati in ščititi brez učenja in vztrajanja na moralno pravilnih vedenjskih vzorcih in spoštovanju, česar se prav gotovo morajo naučiti.

Človek, ki je v stiku z energijo Yemoja/Olokun, je ljubeč, nežen in skrben človek … vendar pa tudi zaupljiv, samozavesten in ponosen na svoje lastne moči in moralnost. Takšen človek svojega svetovnega nazora prav gotovo ne bo prilagodil svetovnemu nazoru nekoga drugega. Če ne morete spoštovati energije Yemoja/Olokun, vam prav gotovo tudi ne bo več na voljo. Yemoja/Olokun je energija, s katero je vredno biti v stiku.

O ENERGIJI ORIŠE OBATALA

Esenca oriše Obatala je energija jasnosti in čistosti!

V okviru kalejdoskopskih energij, ki sestavljajo univerzum, je energija jasnosti in čistosti bistvenega pomena.

Obatala predstavlja jasnost, ki nam pomaga pri sprejemanju pravih odločitev in nam pomaga razločevati med tem, kaj je prav in kaj ne. Kar je najpomembnejše, pomaga nam videti druge energije takšne, kot v resnici so.

Obatala velja za orišo, vedno oblečeno v bela oblačila. Bela barva v tem smislu tvori popolno ozadje, ki nam omogoča, da jasno in čisto vidimo vse, kar se okoli nas nahaja.

Bela barva predstavlja čistost, vendar pa je treba poudariti, da besedo čistost vse prevečkrat spremljajo religiozne in moralne implikacije. V tem primeru se gre zahvaliti usodnim krščanskim misijonarjem, ki so izredno močno vplivali na našo filozofijo. Beseda čistost predstavlja le drug aspekt jasnosti … kajti ta energija je jasna in čista, predvsem kar zadeva sposobnost jasnega in čistega zaznavanja.

Obatala je pogosto prikazan kot stari modrec. Leta in modrost v tem smislu predstavljata večjo sposobnost jasnega zaznavanja in razsodnosti/preudarnosti/razumevanja.

Obatala velja za kralja oriš. Tega seveda ne smemo razumeti kot igre moči ali napihovanja ega. Gre preprosto za to, da bo jasnost namena, usode in delovanja, vedno imela prednost pred zmedo ali nesporazumi, ki se morda pojavijo.

Obatala je prikazan tudi kot sodnik. Kako drugače kot s pomočjo popolne jasnostjo lahko človek pravilno presodi?

Pripovedi, ki govorijo o tem, kako se je Obatala pregrešil, imajo mnoge pridih krščanske doktrine. Sporočilo, ki ga posredujejo je naslednje: zelo pommebno in nujno je, da ohranjamo jasne in čiste zaznave.

Zgodbe tudi govorijo o tem, kako je Obatala oblikoval človeka. Kateri aspekt v naši kreaciji pa bi bil še pomembnejši kot dati nekomu ali nečemu jasno obliko. Zgodbe pravijo, da je Obatala, ko je spil preveč palmovega vina, izgubil jasnost in je zavoljo tega ustvaril iznakažene in hendikepirane ljudi. To je prikazano kot njegov greh. Kot sem že povedal, ima takšno stališče krščanski pridih, vendar pa je bistvo, ki ga želi zgodba posredovati, v tem, da ima lahko vse, kar ovira ali kakorkoli zmanjšuje naše sposobnosti jasnega in čistega zaznavanja, katastrofalne posledice!

Povsem jasno je torej, da Obatala predstavlja glavo. Jasnost namreč prihaja iz naše glave.

Brez prisotnosti te energije se nam lahko zgodi, da se na svoji življenjski poti spotaknemo in ne uresničimo usode, ki smo si jo namenili v tem življenju. Prisotnost energije Obatala je tako zelo pomembna zato, ker vse energije potrebujejo jasnost, da bi se lahko pravilno izrazile. To jasnost potrebujemo zato, da lahko ostale energije uporabljamo na način, ki bo produktiven in bo izpolnil naša življenja.

Naj jasnost z Obatalajem vstopi v vaše življenje in za zmeraj ostane z vami!

O ENERGIJI ORIŠE ŠANGO

Šango je esenca strategije.

Na podlagi dolgoletnih opazovanj smo ugotovili, da v zahodnem svetu pravilna uporaba in izraz energije Šango zahteva izredno veliko samodiscipline in pozitivnega značaja. V kulturi, ki se namreč zelo rada prepušča kratkotrajnim užitkom in zadovoljstvom, esenca energije Šango omogoča manipulacijo z ljudmi, dogodki, in sicer z namenom doseganja hitrih kratkoročnih rezultatov, ne pa dolgoročne rasti in izpolnitve življenja. Vse prevečkrat smo priča dejstvu, kako je ta strahovito močna energija osredotočena izključno na samozadovoljevanje in vdajanje užitkom ter nenehnemu popuščanju samemu sebi. Pravilna uporaba energije Šango lahko namreč ustvari izjemnega, karizmatičnega vodjo, kot je bil Martin Luther King. Lahko pa ustvari tudi destruktivnega tiranskega vodjo, kot je bil Adolf Hitler. Zelo pogosto se zgodi, da skušnjava te energije človeku ne dovoli, da bi se razvil v velikega vodjo … kot se je to zgodilo bivšemu ameriškemu predsedniku Clintonu, katerega sposobnost vplivanja in vodenja ni bila vprašljiva, vendar pa je njegovo vedenje vse prevečkrat odsevalo kratkoročno zadovoljevanje užitkov. Tej skušnjavi pa otroci Šangoja zlahka podležejo.

Pri Šangoju tudi ne gre za moralno igro!!! Energija Šangoja je energija strategije. To energijo bi morda lahko opisali na primeru generala starodavnega afriškega kraljestva. Dejstvo je namreč, da je uspešen general gotovo tudi odličen strateg. Dejstvo, da ima ta energija tudi »namazan jezik«, nam nudi še nekaj dodatnega vpogleda vanjo. Konec koncev je sposobnost prepričevanja drugih v to, da zavzamejo naše stališče, bistvenega pomena za uresničitev lastne strategije. Zgodbe o Šangojevi sposobnosti jasnega videnja prihodnosti in o tem kako je zamenjal sposobnost divinacije za plesne sposobnosti, je samo še en način priznavanja dejstva, da veliki strateg zna predvidevati veliko potez naprej v prihodnost. To tudi pojasnjuje naravno sposobnost Šangojevih otrok, da predvidijo prihodnost.

Končno pa moramo ločiti tudi med esenco energije Šango ter izrazom te iste energije. Šangojevo samozavest, da energija vedno najde pot iz težav, ki jih je povzročil, to pojasnjuje. Vendar to ni esenca te energije, temveč njen izraz!
Šangojevi otroci so po naravi karizmatični. Drugi ljudje jih bodo imeli bodisi radi ali pa ne, vendar jih nikoli ne bodo ignorirali. Skoraj nemogoče je, da bi do energije Šango ostali neopredeljeni.

Tisti, katerih osnovna oriša ni Šango, uporabijo to energijo, kadar potrebujejo nove strategije za karkoli, kar je moteče ali kar nas v življenju zadržuje. To energijo uporabimo, ko potrebujemo nov pristop, ki ga sami ne moremo najti ter za premagovanje ovir, ki jih moramo premostiti. Pravilna uporaba energije Šango je izredno močna, konstruktivna in izpolnjujoča. Vendar pa je pred uporabo te energije priporočljivo, da skrbno izprašate svoje namene, motive ter svoj značaj.

O ENERGIJI ORIŠE OGUN

Ogunovo energijo najlažje opišemo kot dinamična kreativnost

Glede Oguna je tako, da je mnogo lažje definirati napačne predstave o tej energiji, kot opisati njegovo pravo naravo. Predstava, ki označuje Oguna kot surovega, brutalnega, okrutnega, brezčutnega ter okornega velikana, ki poleg tega velja še za social misfit, je prav gotovo napačna. Kontinuum energije Ogun predstavlja dinamično kreativnost, energijo, ki se izraža na mnoge različne načine in za katero je značilno, da se skoraj vedno izraža s fizično energijo,na fizičnem nivoju.

Energije Oguna ni tako enostavno definirati kot energij, ki smo jih obravnavali doslej. V tem primeru je veliko enostavneje, če povemo, katere predstave o tej energiji so napačne.

Zgodba, ki opisuje Oguna kot stvarnika,ustvarjalca, ki s čiščenjem pripravlja pot civilizaciji, da le-ta lahko raste, je preprosto eden od načinov izražanja te izjemne fizične energije. To je energija, ki se bodisi pojavi ali ne in se nahaja v klasičnem mišičastem telesu. Zanjo je značilno, da nenehno občuti potrebo po fizični akciji! Otroci Oguna preprosto morajo delati nekaj fizičnega! Druge energije, sposobne kratkotrajnejših dejanj, se jim samo čudijo in preprosto ne morejo verjeti (včasih so zmedeni, zbegani, osupli), kako energija Oguna še kar vztraja, vztraja in vztraja!
Povečana seksualnost Oguna je naslednji izraz te fizične energije … to je morda področje, ki dovoljuje Ogunovim otrokom, da svojo fizično aktivnost združijo s trenutkom umiritve in relaksacije.

Zgodbe, ki opisujejo Oguna in njegovo ljubezen  do samote, so seveda logična posledica izraza te silovite fizične energije. Resnica pa je, da nihče drug ni sposoben slediti tej energiji, tako da otroci Oguna morajo delovati sami.

Podobno velja za pomanjkanje verbalnih spretnosti, kar preprosto ponazarja dejstvo, da imajo Ogunovi otroci raje dejanja kot le besede. Vendar pa ne smemo spregledati dejstva, da se znajo Ogunovi otroci prav tako dobro izražati kot vsi ostali, v kolikor je to potrebno za uresničitev neke določene kreativne naloge.

Ogunu pristopite s spoštovanjem, integriteto in razumevanjem in na voljo vam bo eden najmočnejših energetskih zaveznikov, kar jih obstaja.

Zakaj ravno Šaman?
Šaman je preprosto ena izmed identitet oziroma vlog, ki sestavljajo mojo življensko pot oziroma usodo. Šaman predstavlja človeka, ki vzpostavlja avtentično naravno ravnovesje v posamezniku, družini, lahko pa tudi na širšem področju. Na nivoju države ali celotne človeške rase.

Kako si se pripravljal na to poslanstvo?
Moje celotno življenje je bilo priprava na to poslanstvo.
Kakšno je tvoje Šamansko ime in kaj pomeni?

Moje šamansko ime je Fagunwa Apesin Ola Aiyedun.
Fagunwa Aiyedun ima simbiločen pomen in hkrati na najkrajši in najenostavnejši način opisuje mojo življensko pot in pomeni RESNICA JE NA KRALJEVSKEM PRESTOLU (Fagunwa), ŽIVLJENJE NA TEM PLANETU JE POSTALO SLADKO(Aiyedun).
Apesin Ola je titula, ki mi jo je podelil Baba Apena Kehinde Alani Aiyedun, eden izmed najvišjih spiritualnih avtoritet Ifa skupnosti  Apapo Awon Awo Funfun of Odede and Ile Ife v Nigeriji.

Zgodovina in tradicija Šamanizma v svetu po tvojih besedah in najbolj očitni predstavniki?

Moje prepričanje, da je šamanstvo obstajalo davno pred pojavom vseh organiziranih religij oziroma, da je omogočilo njihov razvoj. Na žalost pa se je avtentičnost, učinkovitost in moč  izgubila. Prisotno je bilo povsod. Najbolj znane ohranjene oblike šamanstva so se ohranile v Sibiriji, Avstraliji, Severni in  Južni ameriki ter Afriki. Lahko govorim le o afriškem šamanstvu ker ostalih ne poznam oziroma mi ni znano, da bi kjerkoli preživelo v svoji polni moči in bilo preneseno na zahodno civilizacijo.

Kaj vse lahko kot Šaman storiš in na kaj vse lahko vplivaš?
Kot šaman lahko odkrijem in odpravim  vzroke , ki so povzročili neravnovesje v posamezniku ali skupini, in se navzven rezultirajo kot oziroma so najbolj znani kot
Psihosomatski vzroki raznih fizičnih do psihičnih bolezenskih stanj človeka.

Kdo in kdaj se običajno zateče k tebi po pomoč?
Spekter je zelo širok. Od tistih, ki jih bremeni tempo modernega življenja in je glavni problem vsakdanji stres, do neurejenih odnosov, emocionalne težave, podjetnikov, ki želijo odkriti vzroke neuspeha…..do ljudi, ki želijo pospešiti svoj duhovni razvoj, spoznati ali spremeniti svojo usodo.

Kaj tebi osebno pomeni stik z ljudmi?

Zelo pomemben je osebni stik, zato z vsakim, s katerim izvajam moderne psihoterapevtske, šamanske ali Ifa  procese, govorim osebno, zaradi časovne omejenosti, največkrat po telefono in tako takoj vzpostavim energetski kontakt. Lahko bi rekel, da se terapija prične že ob prvem telefonskem kontaktu.

Kaj si posameznik lahko pri tem obeta in na kakšen način mu priskočiš na pomoč oziroma ga obravnavaš?
Običajno že po nekaj minutnem telefonskem pogovoru vem v katerem grmu tiči zajec in osebi priporočim katera izmen metod bi bila zanj najbolj adekvatna. Je pa stvar popolnoma individualne narave, tajnost podatkov je razumljivo absolutna. Včasih se odpravim k klientu tudi na dom.

Je za opazna razlika kar zadeva ljudi pri nas in drugače govoreče v tujini?
Ravno tako kot je prisoten slovenski kompleks *hlapca Jernej*, na vseh drugih področjih, je nažalost tudi v slovenski spiritualnih, zdravilskih in šamanskih sferah. Slovenija, je ta moment, po mojih izkušnjah daleč najbolj spiritualno razvita država zahoda. Koncentracija raznih zdravilcev, mojstrov, šamanov, je 10 krat višja kot drugod po zahodu. Slovenija bo definitivno odigrala eno izmed najpomembnejših vlog v uravnovešanju zahodne kapitalske srenje, ki je že davno popolnoma izgubila stik z materjo zemljo.

Povratna informacija tako imenovana potrditev tvojega dela? Kdaj se pripeti običajno in kaj to pomeni tebi osebno?
Ko izvajam šamanske in psihoterapevtske metode so rezultati občutni takoj saj je razpoloženje klijenta izboljaš v približno 80% takoj. Izboljšanje klijentovega stanja občutim istočasno z njim. To jaz imenujem sindrom avtentičnega zdravilca za katerega je predpogoj, da na nezavednem nivoju občite sebe kot del celote in mu to zagotavlja motiv in sposobnost pomagati drugim.
Kakšen si zasebno?
Zasebno se smatram za običajnega slovenca. Imam čudovito družino s katero poskušam preživeti čimveč časa. Enkratno ženo, ki je tudi moj najboljši prijatelj in s katero stopava po isti poti. Štiri otroke. Družim se s prijatelji iz mladosti, hodim v fitness, rolam. Sem redni gost Koloseja in videoteke, obožujem filme vseh vrst. Gledam podelitev Viktorjev in včasih Milijonarja.Nisem vegetarijanec, včasih zavijem tudi v Mecdonalds.
Kako je na vse skupaj reagirala okolica in tvoji doma ter prijatelji, ko si v sebi začutil za šamana?
Glede na to, da sem skoraj vse metode najprej preizkusil na sebi in bližnjih, in ko sem bil prepričan o njihovi učinkovitosti, moram povedati, da ni bilo nikakršnih težav, lahko bi rekel,da je bil efekt izredno pozitiven, tako, da se s prijatelji sorodniki in bližnjimi odlično razumemo.

Kakšen je bil občutek ko si prvič samostojno nastopil in kasneje ko si se pojavil v medijih?
Glede na to, da so samostojni in medijski nastopi del moje življenske so bili občutki fantastični. Braz težav bi lahko zaklical Eureka – našel sem. Počutil sem se kot riba v vodi, popolnoma sproščen, srečen. Bilo je neverjetno. Kasneje sem spoznal, da so to občutki večine tistih, ki so imeli to srečo, da so stopila na svojo življenjsko pot.

Kako gledaš na tiste ljudi ki niso pozitivni, odklanjajo vse česar ne morejo ali pa znajo prijeti in tiste, ki so do tistega česar ne poznajo sovražno opredeljeni?
Ti so vedno dobrodošli kot klijenti. Na žalost pa v večini primerov ne zberejo dovolj poguma niti za kratko terapijo. Jih pa ne obsojam, saj so mi znani vzroki, oziroma vzorci, ki so povzročili ta negativna stanja. Skratka vedno so dobrodošli na terapiji, drugače pa jih  ignoriram.

Si imel kdaj občutek, da so ti storili, ali pa da se ti je storila krivica v povezavi z tvojim poslanstvom in kako si to potem uredil ali pa kako si od reagiral in se sam pri tem počutil?
Pred leti, ko sem prvič začutil svoje poslanstvo sem storil, če sedaj pogledam nazaj, kar precej neumnosti. Bil sen namreč prepričan, da bodo vsi dojeli mojo življenjsko pot, me pri tem nesebično podpirali, počeli stvari kot jih jaz počnem. Na gorenjskem bi rekli, da sem se zaletaval kot tele v nova vrata, bil poln revolucionarnih idej, se bil pripravljen spreti z vsakim, ki ni dojel, da je potrebno rešiti ta svet. Ko danes gledam to obdobje se spomnim besed Živorada Mihajloviča – Slavinskega, mojega sedanjega dobrega prijatelja in avtorja spiritualne tehnologije nove dobe s katero se je pričela moja pot spiritualnega razvoja: Kdor ni bil v mladosti revolucionar in starosti konzervativen ni živel polno življenje.
Z leti potem dojameš, da je tvoja pot , kot vsaka druga unikatna, in nima nihče vpogleda vanjo. Prvi, ki so takoj dojeli, me sprejeli medse kot sebi enakega in mi dali neverjetno podporo in potrditev na moji poti pa so bili modri varuhi skrivnosti življenja iz plemena Yoruba.

Kakšen je tvoj moto za v naprej?
Nema odmora dok traje obnova!!!!!

Kaj trenutno počneš in kje ter kje se te da dobiti in kdaj?

Vodim center alternative Altorion. O centru lahko vse zveste na spletni strani: www.altorion.net
Osebno pa se lahko pogovorite z menoj:  (041) 335-215

Še beseda za naše bralke in bralce za sam zaključek najinega pogovora in na kaj naj bodo najbolj pozorni?
Osnova vsega učenja in modrosti Ifa je izrek:
ROJSTNA PRAVICA VSAKEGA ČLOVEKA NA TEM PLANETU JE, DA JE SREČEN, IZPOLNJEN IN USPEŠEN.

Če to ni tvoja resnica in želiš, da nekoč postane, ne oklevaj in pokliči.