02/08/2011

Intervju: Robert: “Breivik ni vitez templjar. Vitez templjar ščiti šibke”

Intervju: Robert: “Breivik ni vitez templjar. Vitez templjar ščiti šibke”

“Breivik ni vitez templjar. Vitez templjar ščiti šibke”

Ljubljana – “Breivik je verjetno prebral kakšno knjigo in si ustvaril prepričanje, da so templjarji morilci, ki so pobili vse, kar ni bilo krščanskega. To je daleč od resnice,” je dejal Robert Lavtar.

Templjarji ne dajejo izjav za javnost, je najprej povedal Robert Lavtar, prior Templjarskega reda Slovenije, za katerega trdi, da je del edinega pravega reda vitezov templjarjev na svetu. In tudi v tem intervjuju za SiOL je bil zelo skrivnosten. Vendar je Lavtar ocenil, da se mora ob povezovanju norveškega napadalca Andersa Behringa Breivika s templjarstvom oglasiti. Pravi, da za pravega viteza templjarja ni nič bolj napačnega kot pobijanje otrok.

Koliko članov imate v Sloveniji?

Ne morem govoriti o številu. Ni nas veliko. Število je majhno.

Približno?

Ne morem povedati. K temu nas zavezuje … Članov se tudi ne novači. Član postaneš, ko si zrel. Preprosto se znajdeš v templjarskem okolju, naj bo to v Sloveniji ali kjerkoli v Evropi. To je ena od razlik med pravim templjarskim redom in takim, ki se tako le predstavlja. Posebej po knjigah Sveta kri in sveti gral ter Zadnji templjar se pojavlja na stotine samooklicanih redov.

Robert Lavtar (levo) trdi, da so Breivikova dejanja v nasprotju s templjarstvom ; <b>klik za povečavo</b>Robert Lavtar (levo) trdi, da so Breivikova dejanja v nasprotju s templjarstvom ; klik za povečavo

Rekli ste, da vas nekaj zavezuje, da ne morete povedati, koliko članov imate. Imate kodeks ali pravila, ki govorijo o tem?

Ja … templjarstvo vedno deluje v dobrobit družbe. Kot vitez templjar si zavezan, da ščitiš šibke, pomagaš vzpostaviti ravnovesje v družbi. Vitez templjar mora biti profilirana oseba. Tega se ne učiš, ampak to postaneš s svojim delom, profesionalnim ali drugačnim. Moraš biti samostojen, neodvisen, močan, skrben, imeti sposobnost, da vplivaš na druge, na ljudi okoli sebe. Čeprav formalnopravno delujemo kot društvo, nismo organizacija kot taka. Poudarek je na osebni rasti, osebni integriteti, osebni moči. Vitez templjar deluje s svojim čistim srcem in svojo držo ter širi svoje plemenite lastnosti in veščine. Predvsem govorimo o časti, dobrem imenu in resnici kot taki. Vitez templjar ne laže.

Katere so dejavnosti vitezov templjarjev?

Glavna dejavnost je, da v okviru svojih zmožnosti deluješ in iz svojega imena, s svojim delovanjem, torej brez sklicevanja na red, deluješ v dobrobit družbe in jo poskušaš dvigniti na višjo raven. Poskušaš vpeljati tiste izgubljene vrednote – čast, dobro ime, resnico – v vse pore družbe. Srečujemo se enkrat na leto ali na dve leti. Običajno samo, da izmenjamo izkušnje. Potem se spet odpravimo, da delujemo na družbo. Osnovo načelo je pomagati šibkejšim in ščititi. Že zato ta, ki je naredil to na Norveškem, zagotovo ni vitez templjar. Pobijanje otrok je daleč od ščitenja. Je ravno nasprotno. Kot templjarji imamo tudi poslanstvo, da združujemo. Prastara težnja vitezov templjarjev je bilo združevanje vseh verstev. Vnesti mir in sočutje v družbo.

"Brevet dokazuje povelje, s katerim si umeščen" <b>klik za povečavo</b>“Brevet dokazuje povelje, s katerim si umeščen” klik za povečavo

Breivik naj bi bil član Vitezov templjarjev Evrope. Poznate to organizacijo?

Verjetno je bil član, ampak Vitezi templjarji Evrope so verjetno neko združenje, ki nima zveze s pravim templjarstvom. Le škotski red vitezov templjarjev ima od leta 1309 neposredno genetsko linijo do vitezov templjarjev. Leta 1307 so bili vitezi templjarji pregnani iz osrednje Evrope in so se zatekli na Škotsko. Za slovenskega priorja škotskega reda sem bil imenovan s tako imenovanim brevetom. Mi črpamo duhovno povezavo s templjarstvom. Eden od naših aksiomov, nasvetov je: “Nikoli ne eliminiraj preteklosti, nikoli ne izgubi kontakta z njo.” Srečujemo se, nosimo simbole, ampak to prenašamo na sodoben način. Kot ugledni, močni člani družbe poskušamo vplivati na boljšo družbo. Smo prenašalci, ker naše korenine izhajajo iz Jeruzalema. Imamo se za krščanski red in smo kot taki vezani na papeža.

V Sloveniji je še nekaj združenj, ki so po imenu vezani na viteze templjarje. Kakšno je vaše mnenje o njih?

V začetku smo se srečali z društvom, ki ga je vodil Marin Zen, ampak potem smo šli vsak svojo pot, ker smo prepoznali, da je šlo za še eno združenje, ki je zlorabilo ime in popularnost teh knjig. Potreben je brevet, ki dokazuje povelje, s katerim si umeščen.

"Čeprav formalnopravno delujemo kot društvo, nismo organizacija kot taka. Poudarek je na osebni rasti, osebni integriteti, osebni moči"; <b>klik za povečavo</b>“Čeprav formalnopravno delujemo kot društvo, nismo organizacija kot taka. Poudarek je na osebni rasti, osebni integriteti, osebni moči”; klik za povečavo

Ste imeli kakšnega člana ali kandidata za članstvo, ki bi imel podobna nagnjenja kot Breivik?

Že v osnovi je nemogoče, da bi nam kdo s takšnimi nagnjenji prišel blizu. On je bil član nekega kvazitempljarskega reda, za katerega še nisem slišal.

Kako gledate na ta petkova napada na Norveškem?

To je značilen odgovor aktualne agresivne družbe, ko je človek izgubil stik s samim seboj in vse tiste omembe vredne duhovne prakse, ki človeka povezujejo z drugimi ljudmi. Človek, ki je duhovno razvit, občuti drugega kot samega sebe. To je osnovno sporočilo Jezusa Kristusa, budizma ali islama. Kdor je takšen, je nemogoče, da stori komu drugemu kaj slabega. To, kar stori drugemu, stori sebi. Gre za običajen kriminal verjetno sprevrženega uma. Na žalost ima strahotne posledice. Ta akcija je očitno zamajala še zadnje stebre svobodnih družb, kot sta Norveška in Švedska.

Kako gledate na povezovanje Breivika in vitezov templjarjev?

To je povezava, ki jo je verjetno ustvaril njegov sprevrženi um. Verjetno je prebral kakšno knjigo, si ustvaril prepričanje, da gre pri templjarjih za morilce, plačance, ki so pobili vse, kar ni bilo krščanskega. To je daleč od resnice.

Foto: Osebni arhiv Roberta Lavtarja